Zagyva-Tisza Árvíz Védelem

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Központi telefon: + 36 56 501-900

Események

E menüpontban tájékozódhat a projekttel kapcsolatos eseményekről.

Árvízvédelmi konferencia 2021.11.18. – Szolnok

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Szolnokon, a Milléri szivattyútelep szomszédságában felépült, európai viszonylatban is egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya – derült ki a megyeházán november 18-án délután tartott eseményen, ahol az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán” című (KEHOP-1.4.0-15-2015-00008 számú) projekt eddigi eredményeit összegezték. A konferencián Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője mondott köszöntőt, majd Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója szólt a projekt előrehaladásáról. A fejlesztést részletesen Csibrán Zoltán, a KÖTIVIZIG  osztályvezetőjem mutatta be. Kara Róbert, az igazgatóság műszaki referense a beruházás keretében létesült árvízvédelmi gyakorlópálya eddigi tapasztalatait osztotta meg, Bárány Márta humánpolitikai referens pedig a gyakorlópálya oktatásban, képzésben játszott kiemelkedő jövőbeli szerepét vázolta.

Sajtónyilvános esemény 2021.10.27. – Zagyvarékas

A 2021. október 27-én Zagyvarékason tartott projektrendezvényen Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke méltatta a fejlesztést, köszöntőt mondott Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója, a projekt részleteibe pedig Csibrán Zoltán, a KÖTIVIZIG árvízvédelmi osztályvezetője avatta be a jelenlévőket, akik megtekintették az épülő, sétányként is szolgáló árvízvédelmi papapetfalat.

Országos árvízvédelmi gyakorlat 2021.05-06. – Szolnok

Több mint 250 fő részvételével, kétnapos védelmi gyakorlatot tartott október 5-6. között a vízügyi ágazat a Szolnok-Milléri Szivattyútelepen és környezetében. A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban tapasztalhatók szélsőséges időjárási jelenségek, villámárvizek, amikkel a vízügyes szakemberek tudatosan és tökéletes szakmai felkészültséggel kívánnak szembenézni. A vízügynek csaknem 40 év után nyílt ismét lehetősége egy komplex, az árvízi védekezés és a vízkárelhárítás minden fontos szegmensére kiterjedő országos gyakorlat megvalósítására. Az eseménynek otthont adó milléri műemlék szivattyútelep és a nemrégiben felépült új létesítmények – melyek az “Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán” elnevezésű projekt keretében valósultak meg – módot kínáltak arra, hogy a vízügyes szakemberek valósághű körülmények között ismételjék át, fejlesszék és gyakorolják az árvízi védekezés feladatait.

Tájékoztató a kivitelezési munkálatokról

A tavasz beköszöntével folytatódnak a kivitelezési munkálatok Zagyvarékason a Zagyva jobb és bal parti árvízvédelmi műveken, továbbá Szolnokon, Tiszakécskén, Jászberényben és Szászberken.

Tiszakécskén folyamatban van a töltésépítés a 19+500 – 20+000 töltéskilométer szelvények között, továbbá elkészült az útburkolat a 20+000 – 20+700 tkm. szelvények között. Tiszakécskén már csak az utolsó simítások vannak hátra az Ókécskei gátőrtelep és Tiszakécskei Védelmi Központ felújítási munkálataiból.

Zagyvarékas külterületén, a Zagyva bal part 12+840-18+174 tkm. szelvények között a téli leállást követően a töltésépítési munkák folyamatosan zajlanak. A töltést átlagosan 2 méterrel lesz magasabb a mértékadó árvízszint (MÁSZ)+1 méteres biztonsági szint elérésének érdekében. A vízoldalon a töltésláb mentén agyagfog kerül kialakításra az árvízkor jelentkező talpszivárgások megakadályozásának érdekében. Az ugyanezen a szakaszon épülő új Nagyfenéki zsilipes műtárgy jelentős része elkészült, és folyamatban van a Bogárzói, és Kenderéri zsilipek építése is. A szakaszon elhelyezkedő Kenderéri gátőrtelep felújítása hamarosan befejeződik.

Zagyvarékas külterületén a Zagyva jobb part 12+100-14+616 tkm. szelvények közötti területen megkezdődtek a töltésépítési munkálatok, ahol átlagosan 2 méteres töltésmagasítás szükséges. Elkészült a Határmenti zsilip betonozási munkálata, folyamatban van a Határmenti szivattyútelep fejlesztése. Ezen szakasz közelében elhelyezkedő Határmenti gátőrtelep felújítása is előrehaladott állapotban van.

Zagyvarékas belterületén, a Zagyva jobb part 17+466-20+300 tkm. szelvények között megkezdődnek a munkálatok, ahol a hely szűke miatt vasbeton résfal és parapetfal összetett szerkezete épül meg. A töltés átlagosan 1-1,5 méterrel lesz magasabb a belterületi szakaszon. A földmű vízoldalán elhelyezkedő vasbeton résfal 40 cm széles és 3-4 méter mélységű lesz, melyet vasbeton fejgerenda fog össze a ráépülő 30 cm széles 2 méter magas vasbeton parapetfallal. A parapetfal felülete látszóbeton lesz, a töltéskoronán 3 méter széles sétány jellegű, térköves útburkolat épül. A belterületi munkálatok részeként újjáépül a Pinczi és Zámbori zsilip, a közelben található két gátőrtelep felújításai is zajlanak.

A Zagyva jobb part 19+600-20+300 tkm szelvények közötti szakaszon a mederben épülő partbiztosítás kialakításához a tereprendezés elvégzésével, megtörténtek az előkészítő munkálatok.  A kivitelezés a vízépítési terméskő beépítésével folytatódik.

A beruházás részeként két vízrajzi mérőállomás is épül Szászberken, illetve Jászberényben. A kivitelezési munkálatok itt is megkezdődtek.

A projekt Szolnokot érintő fejlesztései közül a Milléri-főcsatorna mellett, a Tisza közelségében épülő Milléri Védelmi Központ kivitelezése hamarosan befejeződik, továbbá annak szomszédságában megkezdődött a Közép-Európában egyedülálló Árvízvédelmi Gyakorlópálya építése.

Lakossági fórum Zagyvarékason

Ezúttal Zagyvarékason tartott lakossági fórumot, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma az “Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén” című projekt kapcsán .

A rendezvény
Időpontja: 2019. április 18. 16.30
Helyszíne: Zagyvarékasi Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár (Zagyvarékas, Fekete Lajos út 1.)

Lakossági fórum Tiszakécskén

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma az “Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén” című projekt kapcsán lakossági fórumot tartott.

A rendezvény
Időpontja: 2019. március 26. 16.30
Helyszíne: Arany János Művelődési Központ (Tiszakécske, Béke u. 134.)

Projektindító rendezvényt tartottak Zagyvarékason

Az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) konzorciumi együttműködésben megvalósuló “Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén” című projekt keretében nyitórendezvényt tartott a kedvezményezett Konzorcium, július 26-án Zagyvarékason.

Az eseményen köszöntőt mondott Kézér Zoltán, Zagyvarékas alpolgármestere, Dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja és dr. Csoór György, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, tájékoztatót tartott Dobó Kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főosztályvezetője, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) igazgatója, valamint Varga Csaba, a kivitelező Magyar Vakond Kft. ügyvezetője.

Ünnepélyes munkaterület átadásra került sor Tiszakécskén

Az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) konzorciumi együttműködésben megvalósuló “Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén” című projekt keretében ünnepélyes munkaterület átadást tartott a kedvezményezett Konzorcium.

A rendezvényen köszöntőt mondott Pálinkás László, Tiszakécske alpolgármestere, Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja és Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. A projektről tájékoztatót tartott Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) igazgatója, valamint Varga Csaba, a kivitelező Magyar Vakond Kft. ügyvezetője.